Heeft de Renkumse Molen een naam?

Deze vraag stelde Dhr. P. Burgsteyn zich waarschijnlijk ook toen hij het boekje ‘De Korenmolen van Renkum – 150 jaar’ schreef. Als historicus verdiepte hij zich in – zoals hij zelf in het boekje aangeeft – dit mysterie. Want heeft de molen ooit een naam gehad?

‘De Hoop’
Toonaangevende instanties als vereniging ‘De Hollandsche Molen’ en stichting ‘Vrienden van de Gelderse Molen’ noemen de molen volgens Burgsteyn steevast ‘De Hoop te Renkum’. In diverse kranten en in ‘Schoutambt en Heerlijkheid’ van de stichting Heemkunde wordt de molen als ‘De Hoop’ aangegeven. In de ’Database van Verdwenen Molens’ is de molen ook bekend als ‘Molen Gebroeders Roosenboom – De Hoop, Renkum’.

Geen naam
“Geneigd als ik ben als historicus om mij aan de feiten te houden had molen bij mij ook die naam gekregen,” geeft Burgsteyn aan. “Tot ik in een gesprek met Dick Roosenboom, voormalig molenaar op de molen, hem naar de naam van de molen vroeg. De molen had geen naam zo betoogde hij en ook nooit gehad. En de naam ‘De Hoop’ kwam hem al helemaal onbekend voor.”

Verwisseld?
Een probleem voor historicus Burgsteyn. “Waar hadden al die molenautoriteiten dan die naam vandaan?” vraag hij zich hardop af in het boekje. Hij geeft aan dat hij hoorde dat de naam verwisseld zou kunnen zijn met de in 1921 onttakelde molen ‘De Hoop’ uit Oosterbeek. Die werd ook in 1858 gebouwd en stond zelfs aan de Molenweg, net als de molen in Renkum.

‘De Vlijt’
Naast deze en diverse andere aannames vertelt Burgsteyn in ieder geval één vaststaand feit te hebben. “De molen in Wageningen, ook gesticht door Hendrik Hulshuizen, was voorzien van een naam, en wel ‘De Vlijt. Als hij die een naam had gegeven, waarom zou hij de Renkumse dan naamloos laten? Een naam als ‘De Hoop’ ligt in dezelfde categorie namen.”

Wel gehad, maar verdwenen
Daarop geeft Burgsteyn aan alle foto’s van de molen nauwkeurig te hebben bekeken. Op de baard van de molen – het houten bord aan de voorzijde van de kap waar de wiekenkas door heen steekt – trof hij geen duidelijk leesbare naam, maar wel het woord ‘DE’. Volgens Burgsteyn heeft de molen dus wel een naam gehad. “Blijven twee vragen over; welke naam?; en hoe is die in de loop van de jaren verdwenen? […] Vernield bij de storm van 1910? Of wellicht verwijderd bij de ophoging in 1911? Hij was in ieder geval verwijderd voordat Ten Bruggencate in 1924 de molen beschreef, en hij stond bekend als een nauwgezet man.”

Renkumse Molen
De molen kent inmiddels een lange periode zonder naam. Daarom hebben veel mensen in het dorp en wij op deze website het over ‘de molen van Renkum’ of liever nog ‘De Renkumse Molen’.