Renkumse stellingmolen best bijzonder

Nederland telt zo’n 1200 molens. Eentje daarvan staat in het Gelderse dorp Renkum, incompleet om precies te zijn. Eén van de bijzonderheden aan de Renkumse Molen is dat het een tot stellingmolen verhoogde beltmolen is. Daar zijn er maar een paar van in Nederland.

Zeer klein aantal
Wat we via het internet hebben kunnen achterhalen is dat dit aantal vrijwel op één hand kan worden geteld. De Sint Annamolen (Nijmegen), de Witte Molen (Nijmegen), molen Nooit Gedacht (Budel) en molen De Hoop (Swartbroek) zijn ook tot stellingmolen verhoogde beltmolens. Waarschijnlijk zijn er nog een paar meer, maar dat zijn er dus niet zo veel en de Renkumse Molen hoort daar bij!

Vier meter
In het jubileumboekje ‘De Korenmolen van Renkum – 150 jaar’ beschrijft Dhr. Burgsteyn dat het exacte jaartal van de verhoging niet bekend is. Toch vermoedt hij dat dit vlak na de stormschade in 1910 moet zijn gebeurd. De molen werd toen met vier meter verhoogd, wat nog steeds heel goed is te zien.

Geheel van steen
Citaat: “Op deze wijze werd het een stellingmolen. Veelal werden nieuwe stellingmolens aan de onderzijde gebouwd van steen, terwijl de bovenzijde vanaf de stelling veelal gebouwd was van hout. Aangezien de Renkumse molen een verhoogde stellingmolen betreft, is deze dus geheel van steen opgetrokken.”

De belt
Het precieze moment waarop aan de voorzijde (Molenweg) de belt is afgegraven, is ook niet bekend. “De rest van de belt bleef gewoon bestaan, deze werd echter niet meer gebruikt om te kruien, de stelling was er voor in de plaats gekomen. […] Pas in 1946/1947 werd de belt geheel afgegraven, waarbij het zand terecht kwam in het ‘zandgat van Peelen’.”

Bronnen:
– Jubileumboekje ‘De Korenmolen van Renkum – 150 jaar’ (2008)
Moleneducatief.nl
Molenprikbord