Restauratie Renkumse Molen november – december 2013

Na het plaatsen van de kap en de wieken op woensdag 30 oktober, is er door molenbouwer Adriaens hard gewerkt om de binnen- en buitenkant van de molen verder af te maken. Nu het einde van het jaar 2013 in zicht is gekomen, praten we u weer even bij.

Staart en wieken
Een paar dagen na het plaatsen van de kap werd begonnen met het maken van de wieken. Aan de stalen roeden zijn de houten heklatten vastgezet, waarop tijdens het draaien de zeilen kunnen worden vastgezet. Ondertussen werd ook de staart compleet gemaakt met het monteren van de lier. Zo kan de molenaar de kap in de wind zetten.

Binnenkant
In de molen zijn alle naar binnen gehesen onderdelen op hun plek gebracht, zoals onder andere het bovenwiel, de bonkelaar, het spoorwiel en de maalstenen. Ook zijn alle zolders en trappen aangelegd, waardoor het op vrijdag 22 november voor het eerst mogelijk was van beneden helemaal naar boven in de kap te komen. Om dit te ervaren hadden we ’s middags onze sponsoren, subsidievertrekkers en donateurs uitgenodigd.

Bijna draaiklaar!
Op een paar kleine details na zitten de werkzaamheden voor molenbouwer Adriaens erop. In januari zal de molen na inspectie dan ook worden opgeleverd en zullen onze molenaars de voorbereidingen treffen om vanaf dat moment de molen elke zaterdag te laten draaien. Een mooi moment om naar uit te kijken!

Inrichten en educatie
Vanaf het oplevermoment kunnen we als stichting de molen gaan inrichten. We richten ons daarbij op educatie over de werking van de molen. Het ontstaan van Renkum en het Airborne-oorlogsverleden zullen ook aan bod komen. Voor het inrichten en opzetten van de educatie kunnen we uw ondersteuning goed gebruiken! Bent u al vriend of donateur van de molen?

Wij wensen u prettige feestdagen!

2Antwoorden op “ Restauratie Renkumse Molen november – december 2013”

 1. heb mij al een poosje geleden aangemeld als vriend van de molen, maar verder van u niets meer vernomen.
  ik zou toch een gilde brief krijgen van u?
  vriendelijke groeten w.j.kunz. utrechtseweg 62-110. 6866 cm. heelsum

  1. Beste heer/mevrouw Kunz,

   Allereerst onze excuses voor het niet reageren op uw eerdere mail. Helaas hebben we deze niet gezien of niet ontvangen.
   De certificaten worden gemaakt zodra de molen door de molenbouwer opgeleverd is. Dit doen we omdat we dan iedere vriend of donateur ook een kijkje “achter de schermen” kunnen gunnen welke door de molenaar begeleid zal worden.
   Omdat de molen nog niet opgeleverd is hebben wij u ook nog geen certificaat gestuurd.
   Begin februari 2014 zal de molen maalvaardig zijn en zullen wij aan de certificaten beginnen.

   Vriendelijk groet,

   Stichting Exploitatie Renkumse Molen

Reacties zijn gesloten.