Eerste toeristische fietsroute met start- en eindpunt in Renkum

IMG_9843_2Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 9 mei overhandigde molenvrijwilliger Harry Aardema het eerste exemplaar van onze Renkumse Molenfietsroute aan Robert Groot Bruinderink van Tweewielercentrum Groot Bruinderink. De route van 40 kilometer gaat langs diverse molens in de omgeving van Renkum, Wageningen en Ede. Voor zover wij hebben kunnen nagaan is het de eerste toeristische fietsroute die begint en eindigt in het hart van Renkum.

Aantrekken toeristen
Fietsspecialist Robert Groot Bruinderink was meteen enthousiast toen wij hem over de fietsroute vertelden. “Ik ben natuurlijk een fietsliefhebber en deze nieuwe fietsroute past daar helemaal bij,” vertelt Robert. “Ik heb begrepen dat dit de eerste toeristische fietsroute is die begint en eindigt in het hart van ons dorp. Een goede ontwikkeling, want daarmee verwacht ik dat steeds meer toeristen Renkum zullen vinden. Ik merk dit zelf aan een toename van mensen die bij mij een fiets komen huren. Want wat is er mooier dan een rondje fietsen in deze omgeving!”

Educatief
“Deze route omvat 6 molens in drie gemeentes, waarvan één in Wageningen, twee in Renkum en drie in Ede,” vertelt molenvrijwilliger Harry Aardema, die de route samen met Edo van Leersum heeft uitgezet. “We willen mensen graag meer over de geschiedenis van onze omgeving te weten laten komen. Ons plan is om de komende tijd meer fiets- én wandelroutes te ontwikkelen met de Renkumse Molen als start- en eindpunt. Bijvoorbeeld door het Renkums Beekdal, via het nieuwe Renkumse Veer en langs andere markante punten in de omgeving.”

Trots op Renkum
Vanuit de stichting zien we de ontwikkeling van wandel- en fietsroutes als een goede toevoeging op het culturele en educatieve karakter van de molen. “Deze in 1858 gebouwde molen was belangrijk voor het dorp, bijvoorbeeld voor het malen van graan voor het maken van brood,” legt voorzitter José Hofs uit. “En juist nu is de molen ook weer van belang. Samen met onder andere het Renkums Beekdal en het Renkumse Veer worden we steeds aantrekkelijker als het gaat om toerisme. Hier zijn we als Renkumers trots op!”

De wandel- en fietsroutes zijn exclusief verkrijgbaar bij de Renkumse Molen. De opbrengst komt ten goede aan het behoud en onderhoud van de Renkumse Molen.


Het gedicht dat Harry voorlas tijdens de presentatie:

Aan molens en fietsen is alles te stellen wat men vindt
Het draaien, wentelen, stilstaan of worstelen in weer en wind
De trappers bekrachtigen spoed en zwerk
Het rad in de molen zet alles aan het werk
De fiets gaat, maar de molen blijft staan en wordt bemind
De fiets gaat en schrijft zijn verhaal van het landschappelijke lint.
Zie de molen staat dromend tussen weiden of vele panden
De molen signeert de rouw of geluk in diverse standen
De fiets beleeft en verhaalt zijn eigen baan,
maar de molen is het beschreven gedicht, met alles begaan!

Veranderlijk doet de mens die verhalen en gedichten is vergeten
Maar de wentelingen op computers, kaarten en tellers doet weten:
Had ik nog een lange weg te gaan?
Zie daar waar ik heen wil aan de horizon een molen staan.
Ieder droomt in gedachten een eigen weg,
maar zonder een route is er kans op pech!

- Harry Aardema