5 jaar Renkumse Molen

4 april 2019 is het 5 jaar geleden dat de Renkumse Molen heropend werd na de restauratie. Dit wordt gevierd op zaterdag 13 april met leuke activiteiten in en rondom de molen.

Soms lijkt het alsof de tijd stil blijft staan en dan opeens is de tijd toch gevlogen. Nadat in 1944 de Renkumse molen door het oorlogsgeweld zijn wieken kwijtraakte, leek het alsof dat altijd zo zou blijven. Lang heeft aan de Molenweg alleen een molenromp gestaan. Er waren mensen die niet wisten dat deze ronde toren ooit een molen was. Achter de schermen werd echter hard gewerkt aan een restauratieplan voor de molen. En opeens was het zover.

Eind maart 2013 sprong het licht op groen en werd begonnen met de restauratie van de molen door Adriaens Molenbouw in Weert. Daarna ging het snel: op 30 oktober 2013 werd de kap op de romp geplaatst en zijn de 24 meter lange roeden gestoken. Veel Renkumers waren getuige van dit bijzondere moment. Op 4 april 2014 werd de volledig gerestaureerde Renkumse Molen officieel geopend. Dat is inmiddels vijf jaar geleden.

In Renkum staat nu een trotse molen, die doet waar hij in 1858 voor is gebouwd: het malen van graan. Sindsdien zijn de vrijwillig molenaars en hun leerlingen op zaterdag en maandag aan het werk en laten de molen graan malen wanneer de wind het toelaat. Bezoekers zijn op die dagen altijd welkom. In de onderbouw van de molen is een winkel ingericht waar diverse soorten meelproducten worden verkocht. Op zaterdagen is een enthousiast team van vrijwilligers aanwezig om u te helpen.

Het “eerste lustrum” van de molen vieren we op zaterdag 13 april. De versierde molen is dan tussen 10.00u en 16.00u open voor bezoek en een rondleiding en op het molenerf zullen oude ambachten worden uitgeoefend. Daarnaast zijn er gratis pannenkoeken en is het onovertroffen molenijs gratis te krijgen. Ook zal er een “ballonnenman” aanwezig zijn. Iedereen is van harte uitgenodigd om dit feestje met ons mee te vieren.