‘De renovatie brengt een herkenbare plek in Renkum terug’

Op woensdag 24 april 2013 gaf wethouder Erik Heinrich het officiële startsein voor de renovatie van de Renkumse Molen, door aan de Molenweg 53 in Renkum het projectbord te onthullen. Rond 16:00 uur trok de wethouder het doek van het bord, in het bijzijn van een kleine groep geïnteresseerden.

Subsidie
Als wethouder is Heinrich verantwoordelijk voor de monumenten in de gemeente. “De initiatiefnemers zijn naar mij toegekomen om te vragen naar cofinanciering door de Gemeente Renkum. Na enige discussie heeft de gemeenteraad besloten 50.000 euro beschikbaar te stellen.”

Herkenbare plek
Een molen zonder wieken in een dorp vindt Heinrich een lelijk gezicht. “Nu de molen weer herbouwd en gerenoveerd gaat worden, komt een herkenbare plek in Renkum weer terug en daar zijn we erg blij mee.”

Zichtbaar effect
Heinrich legt uit dat de initiatiefnemers van de renovatie eigenlijk jarenlang tegen een muur zijn opgelopen om de financiering rond te krijgen. Hij waardeert het dat ze niet hebben opgegeven. “Dit is denk ik het bewijs dat enthousiaste inwoners heel veel dingen in hun eigen gemeente kunnen bereiken. Als ze zich inzetten voor herkenbare en mooie punten in de gemeente, heb je ook later nog iets waar je op terug kunt kijken. Dat heeft een heel zichtbaar effect en is ook heel erg stimulerend. Veel dank aan deze burgers die dit hebben mogelijk gemaakt.”

Uniek om mee te maken
“Ik ben een liefhebber van cultuur historie, dus ik vind het geweldig dat de molen nu weer in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld,” vertelt Heinrich. “Het wordt weer een blikvanger. Als wethouder maak je dit in je loopbaan niet zo vaak mee, misschien zelfs maar één keer. Nu mag ik dit meemaken en kan ik wellicht jaren later terugkijken, van: ‘Kijk, daar heb ik in mijn politieke loopbaan een bijdrage aan kunnen leveren.”

Toeristische trekpleister
Zodra de renovatie van de Renkumse Molen achter de rug is, hoopt Heinrich dat de molen een toeristische trekpleister wordt. “Er komen molenaars en die gaan weer malen, zodat er lokale producten kunnen worden verkocht. Je kunt mensen ontvangen en de molen laten zien. Met andere woorden: toeristen van buiten Renkum, kom over een jaartje naar Renkum en dan staat er een mooie molen die denk ik een heel aardig bezoekpunt is!”