Het dorp Renkum

Het dorp Renkum (Redichem, Rencum) is rond de 12e eeuw ontstaan door de bouw van een kerk, kasteel Grunsfoort, een kapel en het Onze Lieve Vrouweklooster. Met name dit klooster was van groot belang voor de groei van het dorp Renkum. Het stond in het overgangsgebied van het Renkums Beekdal naar de uiterwaarden, aan de zuidoostkant van dit beekdal. Het klooster groeide uit tot het drukstbezochte bedevaartsoord boven de grote rivieren, door het eikenhouten beeldje ‘Onze Lieve Vrouw van Renkum’ dat nog steeds is te zien in de Room-Katholieke kerk in Renkum.

In 1858 – het bouwjaar van de Renkumse Molen – zag Renkum er ook nog heel anders uit dan nu. Er waren woningen aan de Dorpsstraat, maar verder bestond Renkum op dat moment uit weilanden met her en der een boerderij.

Na 1900 groeide het dorp steeds harder, met huizen langs de Molenweg, Kerkstraat, Groeneweg, Keijenbergseweg, Van Ingenweg, Reijmerweg, Meester van Rennesweg en de Petronellaweg. Na de Tweede Wereldoorlog ging het helemaal hard en met wijken tegelijk. Renkum breidde zich meer en meer richting het noorden uit met in de jaren ’70 de wijk van de Korenbloemstraat, in de jaren ’80 de Fluitersmaat en in de jaren ’90 de Grote Omloop.