De Renkumse molen bestaat jaar 10 jaar en dat vieren we.

Voor iedereen gratis toegankelijk.
Natuurlijk weer met een clown, lichtgevende robots en een goochelaar. We bakken poffertjes en stroopwafels, schenken warme chocolademelk en er is erwtensoep voor de liefhebbers.
Kom je ook naar dit prachtige evenement voor (klein)kinderen en (groot)ouders?

Wil jij de molen ook steunen?

Dit evenement is alleen mogelijk dankzij de steun van vele sponsoren. 
Al tien jaar lang zet een grote groep vrijwilligers zich in voor dit gezichtsbepalende monument in onze Gemeente Renkum. Ze willen dat dit culturele erfgoed er ook in de toekomst TOP uit blijft zien. Dat kost geld.

Geef jij de jarige ook een cadeautje?
Dat kan heel simpel door elk gewenst bedrag te doneren. Vele kleine beetjes maken van dit 10-jarig bestaan een groot feest.

Inzamelingsactie

Wil je als bedrijf doneren? Geef de naam op van je bedrijf.
De Renkumse Molen is een ANBI Stichting, je ontvangt een betalingsbewijs.

Let op: we maken gebruik van een gratis website van GoFundMe. Die staat standaard ingesteld op 15% extra donatie voor het platform en dus niet voor ons. Je kunt dit percentage zelf aanpassen en dat heeft geen invloed op het geld voor De Molen.

Activiteiten voor Jong en oud

De show wordt verzorgd door:

ZoomWorks is een team van digitale marketeers en audiovisuele specialisten.

Projection mapping is het visualiseren van de rijke geschiedenis van de molen. Waarbij het thema “de herbouw” centraal staat. Ze maken gebruik van beeld en geluid en projecteren op ongeveer de helft van de molen. We nemen de kijker mee in de rijke geschiedenis van de molen en accentueren we enkele memorabele gebeurtenissen.


Hier een voorproefje:

De opbouw van de Lichtshow

  • Het is donker. Er verschijnt een ouderwetse klok.
  • 1858 De bouw van de windmolen. De graanmolen bouwt zich steen voor steen op en wordt gevuld met graan. We zien draaiende en bewegende delen.
  • 1910 Er heerst een onrustige, stormachtige sfeer. De wieken trillen door de harde wind. En dan…. een flits, gevolgd door een harde knal! De molen is gehavend, het wiekenkruis met houten as van de molen afgevallen. Er heerst een doodse stilte.
  • 1911 Vanuit de stilte komen er steeds meer omgevingsgeluiden omhoog. We horen het trillen van een petroleummotor. De verhoging van de molen is zichtbaar. We horen de molen op volle kracht draaien. .
  • 1944 Start van de tweede wereldoorlog. We horen schoten, vliegtuigen die overvliegen. Op de molen zien we in schaduwwerk soldaten, vliegtuigen en loopgraven. We zien een grote groep mensen schuilen in het onderste deel van de molen. Ze zijn omringd door rogge. De zakken dienen niet alleen als eten, maar ook voor extra versteviging. Plots worden er granaten afgevuurd! De molen wordt geraakt en de romp wordt zwaar gehavend (gaten). Ook de wieken en kop worden aan flarden geschoten. We horen nog wat laatste geweerschoten en dan is het stil. Het einde van de oorlog.
  • De jaren gaan door. De molen vervalt en wordt steeds verder gevuld met graan. Het is nu een silo voor graanopslag, zonder wieken. Alles wordt steeds grauwer. Op de molen zien we de verschillende seizoenen voorbij komen, steeds sneller achter elkaar.
  • 1988 Er verschijnen allemaal handen op de molen/om de molen heen. Dit zijn de vele partijen die ervoor hebben gezorgd dat de molen nu een beschermd gebouw is. 
  • 2013 De restauratie van de molen begint. Er komen verschillende foto’s langs van de heropbouw van de molen. Ondertussen verschijnt er wat koren om de molen heen. Dit wordt steeds meer en meer en alles krijgt steeds meer kleur.
  • 2014 De molen wordt geopend en er wordt een vlag uitgehangen
  • 2024 ‘WIJ BESTAAN 10 JAAR!’. KNAL! FEEST! VUURWERK! Er is van alles te zien op de molen, één groot feest. Het gaat los met lichten en de molen straalt als nooit tevoren.

De Lichtshow wordt mogelijk gemaakt door:

Sponsors: