Mees van Norden nieuwe molenaar Renkumse Molen

Als de Renkumse Molen nog voor het eind van 2013 compleet maalvaardig gerestaureerd zal zijn, gaat de molen vanaf begin 2014 weer draaien. En dat kan niet zonder molenaar. We zijn dan ook zeer verheugd dat we Mees van Norden kunnen introduceren als nieuwe molenaar van de Renkumse Molen. We stellen hem graag even aan u voor.

Dorpsstraat en Parenco
Mees woont in Bennekom en is momenteel nog molenaar van molen ‘De Hoop’ (1852) in Garderen. Renkum kent hij goed, want hij is daar in 1951 geboren aan de Dorpsstraat. “Daar heb ik tot mijn zevende gewoond,” vertelt hij. “Daarna woonde ik op diverse plaatsen in Nederland, totdat ik voor Parenco ging werken. Vanuit Bennekom reed ik 25 jaar lang naar de papierfabriek, waar ik altijd met plezier heb gewerkt.”

Man van de techniek
Door de reorganisatie van 4 jaar geleden moest Mees op zijn 58e met vervroegd pensioen. “Dit was een mooie kans om eindelijk molenaar te worden, iets waar ik al heel lang belangstelling voor had.”Mees ging een opleiding tot vrijwillig molenaar volgen en kwam zo in de molenwereld terecht. “Het mooiste van een molen? De techniek! Ik heb enorm respect voor de bouwers die vroeger zo’n molen in elkaar hebben gezet.”

Molenaarwezen stimuleren
De keuze om de Renkumse Molen te gaan draaien is voor Mees niet moeilijk geweest. “Renkum is mijn geboortedorp. Wat is er mooier dan juist hier molenaar te zijn. Die kans krijg ik nu. Daarbij komt dat in Garderen een leerling molenaar tegenover de molen woont. Ik geef hem graag de ruimte daar molenaar te worden. In Renkum ga ik de molen samen met Erik van Ark draaien. Hij is op dit moment leerling molenaar en woont in Wageningen. Ook hij staat te popelen om hiermee te starten. Molenaar zijn is een mooi beroep dat moet worden gestimuleerd, want in Nederland zijn té weinig vrijwillige molenaars.”

Ambachtelijk
Mees heeft veel zin om molenaar van de Renkumse Molen te worden. “Het is heel mooi om de restauratie mee te maken van een incomplete molen naar een molen met wieken. Ik hoop dat ik veel nieuwe molenaars in deze molen kan gaan opleiden. Het bijzondere van deze molen is dat hier op ambachtelijke wijze gemaald gaat worden. Daar volg ik op dit moment een speciale opleiding voor. Ik ben ervan overtuigd dat de molen, en alles wat eromheen gaat worden georganiseerd, een aanwinst is voor het dorp en de gemeente Renkum!”