Renkumse Molen krijgt wieken terug!

We schreven het al eerder op onze website: de gemeenteraad van Renkum heeft op woensdag 7 november 2012 besloten om 50.000 euro subsidie te geven voor het herstel van de Renkumse Molen. Eigenaar Dennis van der Wal vertelt hoe het nu verder gaat.

Dennis van der Wal bij de Renkumse Molen

450.000 euro subsidie
“Alle subsidiebedragen zijn nu rond,” vertelt Dennis. “Begin 2011 zegde het Rijk al 350.000 euro (maximaal, of 70% van het totaal) toe en daarna besloot de provincie 50.000 euro beschikbaar te stellen. Nu ook de gemeente 50.000 euro heeft toegezegd, zijn alle subsidies binnen om te helpen de molen zijn wieken weer terug te geven.”

Nog 50.000 euro te gaan
Voor de restauratie is ongeveer 500.000 euro nodig. Zo’n 50.000 euro moet nog worden verzameld door de in oprichting zijnde Stichting Exploitatie Molen Renkum. “Deze laatste aanvulling gaat er ook komen,” verwacht van der Wal. “Maar daarvoor moet nog wel wat gebeuren. Binnenkort zal de stichting in oprichting hier meer over bekend maken, maar één van de opties is het inzetten van crowdfunding.”

Veel betrokken mensen
Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project te financieren via het internet. Dennis weet zeker dat het verzamelen van dit bedrag gaat lukken. “Door de e-mails die wij erover krijgen en het aantal ‘likes’ op Facebook, zien we hoe begaan iedereen met de molen is. De stichting denkt ook na over het uitgeven van ‘Renkumse Molen-aandelen’. Van andere molenrestauratieprojecten weten we dat dit de betrokkenheid van mensen nog verder zal vergroten.”

Restauratie start vóór 1 april 2013
“De restauratie moet vóór 1 april 2013 zijn gestart om de subsidie van het Rijk te behouden,” legt Dennis uit. “Eind 2013 of begin 2014 zal de molen zijn wieken terug hebben. Dan heeft Renkum weer een draaiende molen!”