Restauratie Renkumse Molen tussen maart en juli 2013 in vogelvlucht

Eind maart van dit jaar ging de restauratie van de Renkumse Molen van start. In de afgelopen maanden is er veel gebeurd. De molen is leeggehaald, vrijwel alle naoorlogse zaken zijn verwijderd, nieuwe houten balken zijn binnenin de molen teruggeplaatst en het metselwerk aan de buitenzijde is voor een groot gedeelte hersteld. In dit bericht praten wij u graag even bij.

Vriend of Donateur worden – Culturele ANBI-status
Allereerst willen we u erop wijzen dat u nu kunt bijdragen aan het herstel en behoud van de molen! Word Vriend of Donateur via het formulier op de website of in de dierenwinkel onder de molen. Als donateur krijgt u extra belastingvoordeel, want we hebben de culturele ANBI-status. Dit betekent dat particulieren hun gift 1,25 keer mogen aftrekken en ondernemingen onder de vennootschapsbelasting mogen dat 1,5 keer doen.

Inventarisatie
Molenbouwer Wim Adriaens (Adriaens Molenbouw Weert) was aanwezig om onze incomplete molen te inventariseren tijdens het verwijderen van de materialen en silo’s die na de oorlog in de molen waren opgehangen. Waar hadden oorspronkelijk de houten balken gezeten? Hoe is het metselwerk er aan binnen- en buitenzijde aan toe? Wat moet er uit de molen worden verwijderd en wat kan blijven zitten? Een hele klus.

Metselwerk
Snel werd duidelijk dat het in de loop der tijden ontstane schade aan het metselwerk de meeste aandacht nodig had. Metselbedrijf van de Ven uit Veghel had de opdracht om het herstelwerk te verzorgen. Hiervoor werd de buitenkant van de molen eerst grondig schoongemaakt. Daarna begon men met het verwijderen van de oude voegen, zijn deur- en raamopeningen hersteld en werden gaten opnieuw dichtgemetseld. De metselaars vonden ook diverse granaatscherven in de buitenmuur terug. Deze oorlogslidtekens zijn nu zichtbaar gemaakt om zo de bewogen geschiedenis van de molen te laten zien.

Molenbouw
Ondertussen is de molenbouwer aan de slag gegaan met het plaatsen van nieuwe balken voor de verschillende zolders die de molen kent. Zwaar materiaal kwam er aan te pas om deze balken in de molen te hijsen. In zijn werkplaats in Weert is molenbouwer Adriaens bezig met het fabriceren van de nieuwe kap voor de molen. Door ijzergieterij Geraedts is een nieuwe molenas gegoten en bij Adriaens afgeleverd. Vlak voor de bouwvakantie is de nieuwe stelling rondom de molen geplaatst, waardoor de Renkumse Molen er al weer echt een beetje als een molen uitziet. En die constructie is zo stevig dat deze 700 (!!) mensen kan dragen!

Interesse
In de media en op het internet is de Renkumse Molen ook niet onopgemerkt gebleven. In de Gelderlander, de Hoog & Laag en de Veluwepost stonden diverse malen artikelen over de molen en de restauratiewerkzaamheden. Op Facebook heeft de molen inmiddels meer dan 275 volgers en ook de fotostream op fotowebsite Flickr is populair. Daaraan kunnen we goed merken dat de molen leeft onder de inwoners van Renkum, de gemeente en de rest van Nederland.

Vervolg van de werkzaamheden
Na de bouwvakantie gaan de restauratiewerkzaamheden weer van start, waarbij de stelling als eerste compleet wordt afgemaakt. In september is voorzien dat de kap en de wieken worden geplaatst. Al deze werkzaamheden zullen we uitgebreid volgen en voor u in een volgend bericht verslaan.