Over onze molen

Historie

De Renkumse Molen is oorspronkelijk een beltmolen die in 1858 door Hendrik Hulshuizen is gebouwd. De molen is een windmolen en deed dienst als korenmolen voor het Gelderse dorp Renkum. Uit de beginjaren is weinig bekend, maar in 1910 raakte de molen door een storm zwaar beschadigd. De molen werd hersteld en verhoogd tot stellingmolen. Na vernieling in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Slag om Arnhem, werd de molen in 1945 onttakeld. Tussen 1945 en 2013 is de molen incompleet overgebleven en had deze geen wieken. Met de restauratie in 2013 is de Renkumse Molen sinds begin 2014 weer maalvaardig als korenmolen.

Gegevens

Categorie: Windmolen
Type: Ronde stenen stellingmolen
Functie: Korenmolen
Bouwjaar: 1858
Rijksmonument: 527643
Plaats: Renkum
Gemeente: Renkum
Provincie: Gelderland
GPS: 51°58,50′N | 5°43,77′E

Oud en bijzonder

De Renkumse Molen is de enige overgebleven korenmolen van de gemeente Renkum. De molen kent een rijk en zichtbaar oorlogsverleden, met verhalen die vertellen over illegaal malen tijdens de Tweede Wereldoorlog, de molen als ‘schuilkelder’ tijdens bombardementen, herkenningspunt tijdens de Luchtlandingen van operatie Market Garden (september 1944) en als mikpunt voor de geallieerde beschietingen vanuit de Betuwe. Het is één van de oudste Rijksmonumenten van Arnhem en omgeving. De molen is uit dezelfde tijd als ‘De Keetmolen‘ in Ede, maar ouder dan molen ‘Concordia‘ in Ede (1865), molen ‘De Kroon‘ in Arnhem (1870) en molen ‘De Vlijt‘ in Wageningen (1879).

Rijksmonument

De incomplete molen is in 1988 door provincie Gelderland beschermd. De gemeente Renkum plaatste de molen in 1991 op de gemeentelijke monumentenlijst. In 2004 werd de molen toegevoegd aan het Rijksmonumentenregister van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

Officiële opening

Op vrijdagavond 4 april 2014 is de Renkumse Molen officieel geopend. Om 18:30 uur startte de openingsceremonie. In het bijzijn van vele Renkumers, burgemeester van de gemeente Renkum Dhr. drs. J.P. Gebben en Commissaris van de Koning Dhr. C.G.A. Cornielje, heeft oud-moleneigenaar Dhr. D. Roosenboom samen met een aantal Renkumse basisschoolleerlingen de Renkumse Molen officieel geopend.