Plantaardige baktips

Visite met allergieën, vegan familieleden of gewoon als alternatief. We gaan met z’n allen steeds vaker plantaardig bakken. Maar wat gebruik je het beste wanneer? Hier een aantal tips voor het gebruik van plantaardige melksoorten en ei-vervangers deze veganuary.

Plantaardige melk

  • Sojamelk is een van de meest voorkomende plantaardige vervangers. Het is van de meer proteïne rijke plantaardige melkvervangers en is om die reden de beste optie voor bakprojecten die veel structuur hebben. Denk bijvoorbeeld aan cake of brood. Daarnaast zorgt het voor een mooie bruine kleur bij het bakken, net zoals koemelk. Het is een goede vervanger voor eigeel bij het bestrijken van bijvoorbeeld bladerdeeghapjes zoals appelflappen. 
  • Amandelmelk is meestal ongezoet, en dus een goede optie voor mensen die hun cake liever iets minder zoet hebben. Maar let op, er zit meer water in amandelmelk dan in koemelk, met als gevolg dat cakes vaak sneller klaar zijn. Daarnaast zorgt bakken met amandelmelk niet voor een mooie bruine kleur zoals koemelk of sojamelk. Koekjes, cake, pannenkoeken of brood gebakken met amandelmelk zullen er dus lichter uitzien als ze klaar zijn. 
  • Havermelk is ook goed te gebruiken bij bakken, en nog leuker: Het is heel erg makkelijk zelf te maken. Meng 20 gram havervlokken met 250 ml lauw water in de blender voor maximaal 30 seconden. Zeef hier vervolgens de pulp uit, en het is klaar voor gebruik. Belangrijk is hierbij dat je de pulp niet probeert leeg te knijpen, hierdoor kan de havermelk slijmerig worden. Je kunt deze zelfgemaakte havermelk het beste meteen gebruiken.
  • Rijstmelk is goed te gebruiken voor in de koffie, maar voor bakken is het minder geschikt dan de andere opties. Omdat rijstmelk een heel hoog watergehalte heeft bakt het minder goed. Dit kan eventueel wel tegengegaan worden door een kleine beetje maizena toe te voegen. 
  • Op zoek naar een vervanger voor karnemelk voor bijvoorbeeld onze Renkumse kruidkoek? Ook dat kan met plantaardige melk. Voeg dan een eetlepel citroensap toe aan +/- 250 ml plantaardige melk. Even laten staan, en dan kan het zo gebruikt worden om mee te bakken.

Ei-vervangers

  • Voor koekjes is het beste ei-alternatief een lijnzaad-ei. Hiervoor meng je gebroken lijnzaad met lauw water. Dit mengsel laat je rusten totdat het een gelei-achtige textuur heeft gekregen. 40 gram lijnzaad-ei staat ongeveer gelijk aan een ei. 
  • Voor cakes en muffins kan een ei vervangen worden met een rijpe banaan. Dit proef je echter wel in het eindresultaat, dus zorg ervoor dat de smaken bij elkaar passen. 
  • Ook ongezoete appelmoes kan gebruikt worden als ei vervanger in cakes en muffins, maar dit kan wel zorgen voor een rubberige textuur in de cake.
  • Voor bakproducten die goed luchtig moeten worden is een goede ei-vervanger baking soda met natuurazijn. Hierbij is 4 gram baking soda met 15 ml azijn gelijk aan een ei. Meng dit eerst apart van je beslag samen voordat je het toevoegt. 

Afgezien van de havervlokken voor havermelk verkopen wij de bovenstaande plantaardige vervangers niet in onze molenwinkel. Maar ze kunnen natuurlijk wel gebruikt worden voor onze eigen bakmixen! Zoals onze Renkumse Molenkoek. Voor wat het beste werkt is persoonlijke voorkeur natuurlijk ook heel belangrijk. Zijn er nog tips die we gemist hebben? Laat het ons dan weten. Veel bakplezier!